Maszynki do mielenia mięsa to dobre wyjście dla wszelkich, jacy kochają spaghetti bolognese czy domowe burgery. Dzięki maszynce mięso można świeżo zmielić, co powoduje, iż ma ono lepszy smak. Masz gwarancję, jak zostało rozkruszone, możesz dobrać grubość oczek, natomiast przy okazji oszczędzasz na zakupach. Czym więc powinniśmy się kierować, jeśli wybieramy maszynki do mielenia mięsa?

Maszynki do mielenia mięsa – zaopatrzenie oraz funkcje

Ogólnie charakteryzuje się dwa typy maszynek – elektryczne oraz ręczne. Owe kolejne są już właściwie rzadkością. Typy napędzane prądem są proste oraz błyskawiczne w obsłudze. Znaczący wpływ na to ma moc narzędzia. Im większa tymże bardziej skuteczne mielenie, więc dobre mielenie choćby twardych artykułów. Moc napędu podawana jest w Watach. Na potrzeby domowe najlepiej aby wynosiła przynajmniej 500 W. Na bazie mocy charakteryzuje się efektywność mielenia, więc stosunek masy mięsa jaką narzędzie jest w stanie rozkruszyć w okresie 1 minuty. Za standard uznaje się prawie 1,5 kg/min.

Sita to ważna sprawa, na jaką musimy zwrócić uwagę

Moc silnika maszynki do mięsa to jedno, tymczasem jakość oraz typ sitek to drugie. To natomiast owe czynniki są odpowiedzialne za skuteczne oddziaływanie narzędzia. Sitka są zlokalizowane na końcu otworu wylotowego komory mielenia, natomiast mięso czy odmienne potrawy z ogromną siłą są przeprowadzane poprzez sito za pomocą ślimaka. Odpowiednio jest zatem dobrać maszynki do mielenia mięsa, jakich sitka zostały stworzone z trwałego produktu umożliwiającego wydajną oraz długotrwałą pracę.

Efektywność

Wytwórcy podają ją, definiując, ile kilogramów mięsa określona maszynka jest w stanie przekształcić w ciągu 1 minuty. Najdoskonalsze maszynki domowego użytku charakteryzują się mocą na poziomie sięgającym chociaż 2 kg/min. Gdy zaoszczędzone minuty nie mają dla Ciebie aż tak wielkiego znaczenia, nie przepłacaj oraz swobodnie wybieraj narzędzie o trochę mniejszej efektywności. Obecne maszynki do mielenia jeszcze powszechniej przypominają wprawne roboty kuchenne.

Jakie nakładki do maszynki?

Szeroki obszar możliwości tego rodzaju narzędzi poznamy właśnie wtedy, kiedy zobaczymy, z jakich nakładek oraz końcówek korzystają. Ważnym wyposażeniem każdej maszynki są zwykłe sita – co najmniej dwa, jakie różnią się wielkością wylotów. Dzięki temu rozkruszone artykuły mogą mieć odmienną grubość. Poza tymże, wytwórcy dodają do zestawu takie składniki. W wielu maszynkach do mielenia mięsa możemy odnaleźć też kolejne funkcje i zaopatrzenie, jakie nie zostało do owej chwili wymienione. Wskazać należy pomiędzy innymi na popychacz, jaki zapewnia przepchanie mięsa z tacki do gardzieli, nóżki mocujące.